top of page

Blik op de samenwerking met...

Relaxed bevallen vanuit Regie - The Academy

'Vrouwen moeten de situatie ownen en vertrouwen op hun vooraf gemaakte weloverwogen keuzes.'

 

Je denkt misschien aan het begin van dit artikel, hoort deze geboorte ervaring wel thuis op LinkedIn? Daarop verklap ik alvast het antwoord: ja! Ik heb namelijk de eervolle opdracht gekregen om de opleiding tot RBVR Geboortecoach mee in de markt te zetten. Tot een jaar geleden was de hele wereld van bevallingen onbekend terrein voor me, maar sinds mijn fantastische bevalling welke grotendeels te wijten is aan dit programma, gun ik elke vrouw een bevalling als deze. Helaas is dat door een gebrek aan goed opgeleide RBVR Geboortecoaches op dit moment gemakkelijker gezegd dan gedaan. Sterker nog, op dit moment is er slechts één RBVR Geboortecoach, namelijk founder Elaine van Weelden. De hoogste tijd dus voor een RBVR Academy, om als de wiedeweerga meer van deze Geboortecoaches op te gaan leiden en koppels te begeleiden naar een bevalling waarbij zij zelf in control zijn. Aan intrinsieke motivatie voor de klus geen gebrek dus!

 

We zijn er toch voor gemaakt?

Aan het begin van mijn zwangerschap stond ik er best wel nuchter in. ‘Ik zie wel hoe die bevalling gaat, we zijn er toch voor gemaakt? Dus dat komt wel goed. Ik ga echt niet zo’n puf cursus volgen ofzo…’ Met de wetenschap van vandaag, had ik daarin voor een groot deel gelijk: we zijn er inderdaad voor gemaakt. En ja, meestal komt het ook gewoon goed. Maar wat is goed? Dat je het zonder al te veel medisch ingrijpen wel overleefd? En inderdaad, je hoort het de vrouwen van mijn moeders generatie allemaal zeggen: ‘Er is er nog nooit eentje blijven zitten’. In feite ook waar… Maar daar hoort vaak ook een beeld van bevallen bij dat we dat kennen van typische filmscénes: een barende vrouw, liggend op haar rug op bed, onder felle witte lampen in een sfeerloze ziekenhuiskamer, met veel mensen om haar heen, terwijl ze rood aangelopen, doordrenkt van het zweet, schreeuwend een baby op de wereld zet, waarvan vervolgens zo snel mogelijk de navelstreng doorgeknipt wordt en in doeken gewikkeld bij de moeder gelegd wordt. Herkenbaar?

 

Genoeg Gezwegen

Dit foute beeld dat we hebben van bevallingen is één van de redenen waardoor er vandaag de dag, in een wereld waarin alles mogelijk lijkt te zijn, nog altijd 10 tot 20% van de vrouwen een traumatische bevalling meemaakt! Kom op mensen, we hebben het over bevallingen, de basis van ons voortbestaan als mensheid en één van de meest natuurlijke dingen die we doen… Dat zou toch niet traumatisch hoeven zijn?

Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld onnodig medisch ingrijpen en/of een slechte voorbereiding van de zwangere vrouw. Als vrouwen zich niet bewust zijn van de mogelijke scenario’s, dan worden ze in the heat of the moment voor keuzes gesteld waar ze vaak snel een beslissing over moeten nemen, en treurig genoeg worden beslissingen helaas ook wel eens voor hen gemaakt. Maar mogelijk maken ze op dat moment (onder invloed van pijn, stress en hormonen!) andere keuzes dan dat ze ‘in nuchtere’ toestand gemaakt zouden hebben. Een toestand waarbij ze alle info voorhanden gehad zouden hebben en de tijd hadden om de voors- en tegens af te wegen. Achteraf balen van keuzes, kan met terugwerkende kracht een traumatische herinnering veroorzaken.

 

Relaxed bevallen vanuit Regie

Ik ben dan ook blij dat iemand me de tip gaf – omdat ik nogal een control freak kan zijn en dingen graag zelf in de hand heb – om toch maar eens naar een goede HypnoBirthing cursus te zoeken. Zo kwam ik uit bij het programma Relaxed bevallen vanuit Regie. Een programma dat zich enerzijds heeft laten inspireren door o.a. de ademhalingstechnieken van HypnoBirthing, maar daar bovenop veel verder gaat door de vrouw kennis te geven en haar daarmee in haar kracht te zetten. Deze kracht geeft je vervolgens een zelfverzekerd gevoel en een ontspannen lichaam, super belangrijk voor een fijne bevalling! En ook niet onbelangrijk, de partner wordt betrokken bij het proces, want bevallen kun je dus écht samen doen!

 

En toen begon het ineens…

Het resultaat was een onverwachte, spontane thuisbevalling waarbij ik binnen 3 uur een prachtige zoon op de wereld heb gezet. Liep dit anders dan verwacht? Ja, want een bevalling is nu eenmaal niet helemaal te plannen. Maar had ik de regie zelf in handen? Ja! Is er aan al mijn wensen die ik op voorhand had voldaan? Ja, voor zover de situatie het toeliet. Zorgde de plotselinge start voor stress? Absoluut niet, ik stond ontzettend in mijn kracht. Is er medisch ingrijpen nodig geweest? Nee, ik was één met mijn lichaam en alles ging heel natuurlijk. En dan de hamvraag, was dit anders verlopen zonder mijn voorbereiding door het RBVR programma? Absoluut!

 

De oplossing is er

Er is duidelijk een probleem, namelijk 10 tot 20% van de vrouwen die een traumatische bevalling ervaart. Maar er is ook duidelijk een oplossing, namelijk dat zwangere vrouwen zich voorbereiden door middel van een RBVR programma. Enige wat we daar dus voor nodig hebben, zijn meerdere RBVR Geboortecoaches die dit programma kunnen gaan uitdragen. Klinkt simpel toch?

Daarom roep ik alle verloskundigen, doula’s, kraamverzorgende, verpleegkundigen, zwangerschapsyoga docenten en ieder ander die zich gegrepen voelt door dit verhaal op, om je aan te melden voor de opleiding tot Relaxed bevallen vanuit Regie Geboortecoach. Samen met jullie zetten we de verandering in geboorteland in gang!

Uiteraard roep ik daarbij ook alle zwangere vrouwen op om zich goed voor te bereiden op hun bevalling. Begrijp wat er moet gebeuren, vind de rust in je lichaam en zorg dat je fit bent. Bereid je voor op verschillende scenario’s en zorg dat je wensen in essentie in een geboorteplan staan. Zodat no matter what de situatie ook gaat zijn, je vast kan houden aan je basisprincipes en wensen. Pak de regie, maak je wensen kenbaar, own de situatie en laat je dingen niet ‘overkomen’.

 

Een Blik op de samenwerking

Toen Elaine me vroeg haar te helpen met het op de kaart zetten dan deze fantastische opleiding, hoefde ik daar natuurlijk niet lang over na te denken. Natuurlijk wil ik mee aan de voet staan van deze verandering! En dit is voor mij ook een mooi voorbeeld van ‘ondernemen met je hart’. Mooie dingen maken en hard werken aan projecten waarmee je de wereld weer nét een beetje mooier of beter maakt. Samen zijn we keihard gaan knallen en hadden we in een mum van tijd een strategie uitgestippeld, een landingspagina gebouwd, een social campagne uitgewerkt en een email campagne op poten gezet. Het resultaat mag er dan ook zijn: binnen no time waren 17 van de 20 opleidingsplaatsen gevuld! Ook hebben we al kunnen besluiten om in juni nog een opleidingsronde te starten, waarvoor inmiddels al een wachtlijst is! Wauw! Dat geeft energie!

 

Een RBVR Geboortecoach hoort in de basisopstelling

Ik hoop vanuit mijn hart dat we hiermee een verandering in gang kunnen zetten en dat vrouwen voortaan aan het begin van hun zwangerschap niet alleen op zoek gaan naar een goede verloskundige en fijne kraamhulp, maar ook naar een RBVR Geboortecoach die haar gaat begeleiden.

 

Ik blik graag vooruit.

bottom of page